Όταν η Ίλυα Λιβυκού, λεγόταν Λιλή Κοζύρη

# Μια σπάνια φωτογραφία, που ήλθε στα χέρια μας στα πλαίσια του προγράμματος «Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου» δημοσιοποιούμε σήμερα. Είναι τραβηγμένη στην Αγορά της Θερμής την περίοδο της δικτατορίας Μεταξά σε κάποια επίσκεψη της Λίλη Κοζύρη- συζύγου του (τότε ) Νομάρχη Αγησίλαου Κοζύρη, που φαίνεται γελαστή στο κέντρο του τραπεζιού.

# Αριστερά όρθια διακρίνεται η Ευαγγελία Πισπίνη, σύζυγος του τότε Διευθυντή Στρατή Πισπίνη και μπροστά ένας από τους γιούς της. Όπως μας είπε η Αγγελική Ράλλη στο τραπέζι αυτό ανέβασαν τη μαμά της την Βασιλική Ράλλη (μαθήτρια Δημοτικού τότε) και απήγγειλε ένα ποίημα.

# Η Λίλη Κοζύρη, υπήρξε σύζυγος του Αγησίλαου Κοζύρη, Νομάρχη Λέσβου, με τον οποίο απέκτησε 3 παιδιά. Το πραγματικό της όνομα ήταν Αμαλία Χατζάκη. Είχε γεννηθεί το 1919 στο Ηράκλειο της Κρήτης και από μικρή ασχολήθηκε με τον ακοντισμό

# Επίμονη, πεισματάρα και δυναμική, η Χατζάκη-Κοζύρη χώρισε στα χρόνια της γερμανικής κατοχής και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και ταυτόχρονα – παρά την απαγόρευση των δικών της – και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου την οποία ολοκλήρωσε με άριστα.

# Ο κόσμος την θυμάται σαν Ίλυα Λιβυκού –το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο. Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το έκανε στην ταινία «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται» το 1948. Αξέχαστες είναι οι ταινίες που γύρισε με τον Βασίλη Λογοθετίδη : «Κάλπικη λίρα», «Σάντα Τσικίτα», «Βότσαλο στη λίμνη», «Ζηλιαρόγατος», «Δελησταύρος και υιός» και «Ήρωας με παντούφλες».

Σχολιάστε

Design a site like this with WordPress.com
Ξεκινήστε